Rengöra kläder och skor av mocka och nubuck

rengöra mockaskor

Vid rengöring av mocka och nubuck används följande produkter:

 – Beställ mockaborstar här – 

Mockaborste:

Det finns flera olika modeller av mockaborstar men det är två som är vanligast. Dessa marknadsförs framförallt under namnen ”mockaborste mässing” och ”mockaborste med rågummi”.

Den första varianten består av en borste med två olika borstar på borsthuvudet. Den ena sidan är en gummiborste som kan rugga upp mockan. Den andra borsten sitter sedan på sidan av borsthuvudet och består av nylon. Denna sidoborste används för att göra rent på sulkanter och sömmar. Helt enkelt där man behöver komma åt lite extra noggrant. Denna borste är även mycket smalare än de andra.

springyard therapy mockaborsteDen andra borsten består av mässingborst. Den används vid torrengöring av mockaskor. Vid behandling tas smuts och fläckar bort samtidigt som mässingsborsten lyfter fibrerna i mockan och därmed återger den dess lyster.

Bägge dessa borstar är tillverkade för att rengöra och behandla mocka och då i första hand mockaskor. Men det är även möjligt att rengöra mockajackor även om man bör vara lite mer försiktig i dessa fall. Skorna består vanligtvis av ett hårdare material än jackan vilket gör att man kan vara något mer hårdhänt på skorna än jackan.

Läs längst ner hur mockaborsten används.

MockaBlock / Mockakloss:

 – Beställ Mockaklossar här – 

Vid envisa fläckar kan Mockablock  användas. Blocket används på en torr sko och man får bort missfärgningar och fläckar genom att försiktigt gnussa blocket mot materialet. Kom ihåg att impregnera skon efter mockablock använts.

Mockaschampoo:

 – Se olika produkter inom Mockaschampoo här – 

Mockaskum / Mockaschampoo används för att få bort ingrodd smuts på mockaskor. Produkten används något olika beroende på fabrikat. Men överlag appliceras skummet med en lätt fuktad trasa. Efter att mockaschampoo används kan mockan behöva behandlas med mockaborste för att återfå sitt karaktäristiska utseende.

Skokräm för mocka:

Sista steget är att återfukta och skydda mockan med skokräm specialanpassad för mockaskor. Här kan exempelvis Springyard Renovating Formula Mocka nämnas. En flytande skokräm som återställer mockans färg och lyster. Med behandling minskar även risken för uttorkning.

PRODUKTER SOM NÄMNS:

springyard brushmoore mockaborste Block för att rengöra mocka  Mockaskum skokräm för mockasko

Springyards guide hur du vårdar Mockaskor

Att använda mockaborste

En mockaborste består nästan alltid av två olika borthuvuden. Den ena är till för att behandla mockan med för att exempelvis tar bort en fläck. Den andra borsten används för att efterbearbeta mockan. Detta är mycket viktigt för att den ska återfå funktion och lyster.

Då mocka lätt kan få missfärgningar är det en stark rekommendation att testa mockaborsten på en del av plagget som inte är så synligt i första hand. Det kan t.ex. vara insidan av jackan eller på insidan av plösen på skon. Genom att först testa på dessa platser lär man sig hur mycket materialet tål och vad man bör tänka på när sedan andra delar behandlas.

Känner man sig osäker eller om inte fläcken går bort ska skinnexperter kontaktas. Handlar det om en fläck är det kemtvätt eller liknande och är det andra frågor kan man med fördel gå till skomakare. Detta även om det handlar om en jacka då skomakare överlag är mycket kunniga inom allt som är tillverkat av skinnmaterial.

Efter att en sko eller jacka har behandlats med mockaborste ska den alltid impregneras för att hålla bättre mot fukt. Detta sker med mockaspray som går att köpa på skobutiker. Följ instruktionerna noga och låt dina plagg torka innan du använder dem.

Det finns även en mängd andra tips och trix om hur man ska göra ren sina mockaprodukter. En del framhäver suddgummit och andra mycket fint sandpapper. Det är lätt att förstå varför då bägge dessa produkter skapar ett lätt putsande effekt vilket även mockaborsten gör. Men detta är inget som vi rekommenderar. En borste som är specialutvecklad för just mocka tror vi är bäst. Känner du dig minsta tveksam till om du ska använda mockaborste eller annat för att få bort dina fläckar? Tveka inte att fråga en expert.

 – Beställ mockaborstar här –