Antik fläck på antika trämöbeln?

Antikt tvättställ och spegelOavsett om fläcken är nästan lika antik som möbeln själv så är det kanske inte fläcken man vill bevara för eftervärlden. Hur tar man bort fläckar på trämöbler, gamla som nya? Det finns en hel del husmorstips, som beprövas efter sunt förnuft och eget ansvar.

Trä är ett levande material. Det åldras, ändrar färg och når till slut en mognad som blir alltmer beständig i sitt yttre. Fläckarna hör inte till denna åldringsprocess, så hur tar man bort dem? Här kommer några tips på hur man rengör trädetaljer i badrum.

Enligt ett äldre knep kan man använda en svag ättikslösning. Detta med ättikslösningar är ett klassiskt husmorstips som ofta rekommenderas, oavsett om man har problem med blomflugor eller svettiga gympaskor. Vad som händer med ättikslösningen på en fläck i trämaterialet kan kanske vara värt att pröva? (Testa först på en liten yta som inte syns, om resultatet inte skulle bli så bra).

På bonade träytor finns det de som använder tandkräm och bakpulver för att råda bot på fläcken. Någon närmre beskrivning finns inte att se, men det borde röra sig om en lätt slipande effekt av fläcken. Kanske fungerar det fint även på vitmålade möbler, då tandkräm gjort sig känd som ett spackelsubstitut av exempelvis studenter som snabbt vill maskera spikhål i väggarna innan lägenheten inspekteras och de flyttar vidare.

Brännmärken ska visst kunna mildras av matolja och salt. Med lika delar olja som salt ska blandningen penslas på den brännskadade ytan. När det verkat en liten stund så torkar man och gnider bort blandningen. Sen upprepas proceduren och sen är det bara att polera på nytt. Hur mycket av brännmärket som verkligen försvann återstår att se, men har olyckan varit framme och man fått ett fult märke av en kastrull på farmors favoritbord, så kanske det kan vara värt att testa de knep man har att tillgå.

 

Lycka till med fläckborttagningen!