Går det att tvätt skor i tvättmaskinen?


Ja, det går att tvätta skor i en tvättmaskin. Men det ska definitivt inte göras med vilka skor som helst då både maskin och skor kan få rejäla skador.

Att tvätta sina skor i tvättmaskinen kan tyckas både vara enkelt och effektivt. Det är det också – förutsatt att skorna håller… Det avgörande är primärt vilket material de är tillverkade av.rengöringskit sneakers

Tygskor

Mjuka tygskor, exempelvis gympaskor eller sneakers, kan maskintvättas. Detta för att exempelvis få bort illaluktande dofter som inte försvinner vid vädring eller fläckar som inte vill försvinna på annat sätt. Är det löparskor bör dessa däremot inte läggas i maskinen då det räcker med att de påverkas några millimeter för att stadgan för foten ska försämras.

Tips:

  • Skodeo – Använd skodeo om det är doften du vill få bort.
  • Rengöringsservetter – Servetter som kan användas på de flesta materialen för att få bort envisa fläckar.

Mocka – Nubuck – Skinn

Mocka, nubuck och skinn är betydligt känsligare material än canvas och tyg. Dessa skor bör inte läggas i maskinen då risken är stor att sprickor i skinnet kan uppstå. Samtidigt bör detta material kunna rengöras med produkterna nedan varpå någon maskintvätt inte krävs.

  • Mockaborste – En mockaborste är huvudredskapet för att rengöra mocka och nubuck. Följ instruktionerna och borsta bara ”medhårs” för att få bort smutsen.
  • Mockaschampoo – Ett djuprengörande schampoo som tränger sig ner i materialet fibrer. Kan användas ett par gånger i rad vid mycket svåra fläckar.

Välja tvättmedel och tvättprogram

Om skorna tvättas i tvättmaskinen är det viktigt att välja 30 eller 40 grader samt tvätta med milt tvättmedel. Välj exempelvis ett som inte har blekmedel.

Texten ovan är en sammanfattning av artikeln ”Tvätta skor i tvättmaskin” från RutRent.se. Produktrekommendationerna är däremot från de produkter som finns tillgängliga på mockaborste.se. Kom ihåg – även om skorna teoretiskt kan tvättas i maskin så är en rekommendation att försöka rengöra dem på traditionellt sätt. Tumlandet i tvättmaskinen sliter hårt på skorna.