Håll ren fotbollsskorna


Oavsett om du har köpt riktigt dyra och exklusiva fotbollsskor eller om paret på hyllan är begagnade eller bara billiga fotbollsskor så finns en regel  – underhåll dem så håller de längre.

Vi bjuder på några råd på vägen:

  • Direkt efter varje träning

Rengör alltid fotbollsskorna direkt efter varje träning eller match. Det är betydligt lättare att få bort smutsen då än om smutsen får stå och torka in.  Enklast är att använda en mindre handduk och torka av den värsta smutsen. Fukta den något och torka av.

  • Borste

Få bort smuts, gräs och lera kring dobbarna med en borste. Nöj dig inte med att torka av dem mot dörrmattan. Efter borsten – använd även trasan här.

  • Låt dem torka

Se till att skorna alltid får torka mellan de olika träningspassen, matcherna. Men låt dem torka på ”normalt” sätt. Använd alltså inte torkskåp eller skovärmare. Det skapar ofta en för stark värme och kan göra att materialet slits i onödan. Torkskåp fungerar mycket bra till kläder, även tjocka kläder – men inte för skor.

För att alltid ha torra skor kan det vara en fördel att ha två par att växla mellan. Eller ett par till träning och ett par till match.

  • Fett?

Fotbollsskor är vanligtvis tillverkade av syntet eller läder. Dessa två material har bägge sina fördelar. När det kommer till läder så krävs det något mer underhåll. Lädret bör då och då fettas in. Använd vanligt skofett och fetta in skon när den är något fuktig. Detta för att få skon att dra till sig fettet extra mycket. Låt den sedan få torka ordentligt innan den används nästa gång.

  • Tvätta i maskin

Svaret är tydligt – Nej. Skor ska aldrig tvättas i tvättmaskin. De kommer att slitas extremt av att ”bada” i vattnet och kastas runt omkring i maskinen. All vård av fotbollsskon bör ske för hand.