Impregnera dina skor så att de håller

impregneringssprayer

Nya skor har inte tillräckligt med skydd mot väta och smuts. Genom att vårda skorna lite extra blir de både snyggare och det blir mer ekonomisk i längden.

Tänk på att

Se till att impregnerar skorna redan innan de används. Använd impregneringsspray avsedd för rätt sorts sko och spraya ordentligt två gånger. Nästa gång räcker det med en gång. Ju oftare skorna används och beroende på vädret så kan det behöva upprepas emellanåt.

Skoaffären rekommenderar oftast impregnering av skorna redan när de är nya och även vilken sort som ska användas. Det finns olika sorters impregnering beroende på vilket material skon är gjord av och här kommer några tips för några olika material.

impregneringssprayer

Skinnskor

Skor av skinn behöver först behandlas med både mjukgörande fett och vax regelbundet. Försök att få tag på en skokräm som innehåller både vård, impregnering och glans så gör du det enkelt för dig.

Kraftigare skor så som vandrarkängor eller promenadskor som utsätts för väta kan behöva vildsvinsfett eller silikonspray.

Nackdelen med sådana produkter är att de gärna ger en kletig yta på skorna som gör att smutsen fastnar. Då kan man istället använda sig av polerbar impregneringspasta som läggs på skorna och putsas upp innan skokrämen. Det kommer att ge skorna en mindre kladdig yta.

Skovård & Skovax

Mockaskor

Mocka är känsligare än skinn och ska behandlas annorlunda för att inte förstöra det lite luddiga utseendet. Istället kan man hålla skorna snygga genom att försiktigt använda en mockaborste och sedan spraya med nubuck- och mockaimpregnering.

Den impregneringen skyddar mot väta och smuts men är inte mjukgörande så även här kan det behövas fett och vax. Den som är osäker på om skorna behöver ny impregnering kan stänka lite vatten på skon och se om dropparna lägger sig på ytan eller sugs upp av skinnet.

Lackat läder

Skor av lackat läder ska inte impregneras då det blir fula fläckar. Putsa istället med en trasa så att det blir fin glans.

Konstläder

Använd speciell avsedd spray för konstläder eller en putssvamp som innehåller silikon.

Textil- och syntet

För skor av syntetmaterial eller som har en kombination av läder och syntet så kan man börja med att smörja med vax eller fett på lädret och sedan textilimpregnering. Det finns också tyg- och läderimpregnering som kan användas för hela skon. Skor av textil sprayas med ett tunt jämt lager av textilimpregnering så fäster inte smutsen.

Gummistövlar

Använd vanligt vatten och tvål för att tvätta gummistövlar. Eftersom tvålen innehåller glycerin hjälper det till att göra gummit mjukt och fint. Det finns även speciella medel för vård av gummi som innehåller silikonolja.