Impregnera dina skor så att de håller

Impregnera dina skor rätt så håller de längre. Välj rätt impregnering till mockaskor, skinnskor, gummistövlar och sneakers.

 

 

Impregnera mockaskor

Använd mockaborste och spaya sedan med nubuck- och mockaimpregnering. Mocka är känsligare än skinn och ska behandlas annorlunda för att inte förstöra det lite luddiga utseendet.

Den impregneringen skyddar mot väta och smuts men är inte mjukgörande så även här kan det behövas fett och vax. Den som är osäker på om skorna behöver ny impregnering kan stänka lite vatten på skon och se om dropparna lägger sig på ytan eller sugs upp av skinnet.

 

impregnera skinnsko

 

Impregnera skinnskor

Skor av skinn behöver först behandlas med både mjukgörande fett och vax regelbundet. Försök att få tag på en skokräm som innehåller både vård, impregnering och glans så gör du det enkelt för dig.

Nackdelen med fett är att det gärna ger en kletig yta på skorna som gör att smutsen fastnar. Då kan man istället använda sig av polerbar impregneringspasta som läggs på skorna och putsas upp innan skokrämen. Det kommer att ge skorna en mindre kladdig yta.

 

textilimpregnering

 

Textil- och syntet

Skor av textil sprayas med ett tunt jämt lager av textilimpregnering så fäster inte smutsen.För skor av syntetmaterial eller som har en kombination av läder och syntet så kan man börja med att smörja med vax eller fett på lädret och sedan textilimpregnering. Det finns också tyg- och läderimpregnering som kan användas för hela skon.

 

gummistövel rengöra

 

Gummistövlar

Använd vanligt vatten och tvål för att tvätta gummistövlar. Eftersom tvålen innehåller glycerin hjälper det till att göra gummit mjukt och fint. Det finns även speciella medel för vård av gummi som innehåller silikonolja.

Lackat läder

Skor av lackat läder ska inte impregneras då det blir fula fläckar. Putsa istället med en trasa så att det blir fin glans.

Konstläder

Använd speciell avsedd spray för konstläder eller en putssvamp som innehåller silikon.

Tänk på att

Se till att impregnerar skorna redan innan de används. Använd impregneringsspray avsedd för rätt sorts sko och spraya ordentligt två gånger. Nästa gång räcker det med en gång. Ju oftare skorna används och beroende på vädret så kan det behöva upprepas emellanåt.

Skoaffären rekommenderar oftast impregnering av skorna redan när de är nya och även vilken sort som ska användas. Det finns olika sorters impregnering beroende på vilket material skon är gjord av och här kommer några tips för några olika material.

 

Bäst impregneringsspray

– Köp testvinnaren här –