Laga mocka


Mocka kan lagas med ”lagningsspackel”, laglappar eller läderlim. Det som främst avgör vad som ska användas är skadans omfattning samt skadans placering på plagget. Jackor är enklare att laga än skor.

Välja laglappar eller reparationskit?

Laglappar

Vid större revor eller skador på mockatyget kan ”laglappar” användas. Det är lappar i mockamaterial som finns i flera olika färger och nyanser. Monteras på följande sätt:

  1. Välj material och nyans

Välj laglapp specifikt för läder eller mocka. Ofta är det svårt att hitta exakt samma nyans på laglappen som på exempelvis jackan. Lagning sker generellt efter något år då jackan både utsatts för sol och väta varpå färgerna bleknat något. Många väljer istället en färg som matchar plagget vilket gör att lappen både har en lagande funktion och blir ett estetiskt inslag.

Armbågslapp Mocka

  • Mockaläder
  • 2 Pack
  • 10-14 cm
  • Stryks fast
  • Perforerad för enkel sömnad

Armbågslappar i mocka och läder finns även i andra färger

Vid en mycket liten skada kan ett tygmärke användas. De fästes på samma sätt men har inte samma imitation av mocka. Generellt är det snyggare och hållbarare att välja lapp som matchar det tyg/material som ska lagas.

  1. Rengör mockatyget

Rengör tyget så att mockalappen kan fästas. Använd exempelvis en mockaborste för att få bort smuts och rugga upp mockan.

  1. Applicera

Lägg lappen på plats på mockajackan och stryk fast den på plats. Då dessa generellt är perforerade i kanterna är det lätt att förstärka med extra sömmar runtom. Detta bör alltid ske om det kommer ske slitage eller påfrestningar. (Info från Laglappen.se)

Läderreparationskit

Att använda laglapp är det enklaste sättet att laga skador i mocka. Men i vissa fall behövs bara ”mindre ingrepp”. Välj då läderreparationskit som innehåller alla delar som behövs för att laga skinn, läder och mocka.

Exempel på Innehåll:

  1. Skalpell

Vass skalpell som används för att skära till kanterna på den skadade ytan.

  1. Palettkniv

En kniv som används för att applicera lim under laglappen/förstärkningsduken.

  1. Läderlim

Lim som används för att applicera lagningslappar eller förstärkningsduk.

  1. Spackel

Läderspackel används för att fylla upp revor och skador. Fördelen att laga en reva med spackel är att det blir en ytterst liten estetisk skillnad. Det kan ställas mot en laglapp som skapar en tydligare skillnad. Spackel kan däremot inte användas på så stora hål.

  1. Spannmålspapper

Spannmålspapper är ett slags lagningsmaterial. I vissa av dessa reparationskit ingår lagningslappar, spannmålspapper eller förstärkningsduk. De har däremot samma funktion – att täcka över skadan och skapa hållbarhet.

  1. Färger och färgmatchningsguide

I vissa reparationskit ingår även mycket små färgburkar samt färgmatchningsguide. Därmed kan lagningen färgmatchas mot underlaget för att smälta in så mycket som möjligt.

(Info från CDON.Se)

Laga eller inte?

Om lagning är bästa alternativet, eller inte, beror främst på skadans storlek och hur mycket materialet sedan kommer att påverkas av väta och förslitning. Dessutom bör man ha en tanke på den estetiska delen. Att laga en mockajacka är exempelvis betydligt lättare än att laga ett par mockaskor.

Det är vanligt att mockaskor får skador vid gångvecket. Med andra ord ytan mellan tåpartiet och snörningen. Den böjs vid varje steg och är det inte hög kvalité från början kan skada uppstå relativt tidigt. Genom att hålla materialet rent och impregnera förlängs livslängden.

Det går visserligen att laga dessa skador men det krävs generellt att en skomakare gör det, eftersom få hanterar att sy i mocka, och dessutom blir det sällan snyggt.

Är det istället en mockajacka kan en lagningslapp vara riktigt snyggt. I vissa fall kan flera lappar appliceras även om jackan bara är skadad på ett ställe. Exempelvis sätts lappar på bägge armbågarna för att skapa symmetri.