Olika prissättningar på flyttstädning skapar svår jämförelse

Vad prioriterar du främst i val av städföretag inför att en flyttstädning ska genomföras? Till stor sannolikhet är det priset. Av den anledningen brukar många välja att jämföra flera olika företag innan man beställer tjänsten. För visst varierar priset – men även hur det räknas ut.

Den enklaste vägen är att erbjuda ett fast pris utifrån hur många kvadratmeter som ska städas. Ett tydligt exempel kan lyftas fram från http://justmopp.se som har en uträknare på hemsidan. Kunden fyller i antal kvadratmeter och får sedan ett fast pris. Utöver det tillkommer inte något. Allt fler städföretag väljer denna prismodell just av orsaken att det blir så tydligt för kunden.

En annan väg är att städföretaget tar betalt per timme. Vid en offertförfrågan kan de svara med att det ”troligtvis tar 4 timmar”. Men allt beror på hur smutsigt och svårstädat det är. Här blir det lite av en chansning från kundens sida. Det kan gå fortare än utsatt tid men det kan även ta längre tid. Känslan blir lätt att städföretaget ”saktar ner” eftersom de tjänar mer om de behöver jobba länge.

Denna form av att räkna ut pris för flyttstädning är däremot på väg att försvinna. Detta just för att kunden upplever det som osäkert gällande dess kostnad.

Den tredje vägen bygger på individuella offerter. Det gäller då främst vid lite större jobb eftersom städföretaget tar sig tiden att åka ut till personen och se på städobjektet. Det händer därmed i stort sett aldrig på mindre hyreslägenheter men är vanligare på större villor.

Vilken väg är då billigast? Alla dessa tre vägar kan vara billigast, mycket beroende på boendeform. Det är just det som blir problemet. Med tre olika sätt att bedöma städpriset kan det vara svårt för konsumenten att ställa de olika prismodellerna mot varandra.