Vågar du göra rent själv?

Plötsligt är fläcken där. Det går snabbt och är knappast väntat. Impulsivt försöker de flesta direkt få bort den med vatten och en handduk. Oftast ett helt rätt val då färska fläckar tas lättast bort direkt när de blir till. Men sen är det allt för många som fortsätter kampen mot fläcken på fel sätt. Det eviga gnussandet trycker inte sällan in fläcken längre ner i textilen. Utan rätt medel eller knep så blir det lätt mer fel än rätt. Frågan man även direkt bör ställa sig är om man kan få bort den på egen hand eller om man behöver ta hjälp med kunskap.

Kunskap – Är det en skinnsoffa, skinnjacka eller ett par skor som fått fläcken? Hör med de som sålt dessa. Väldigt ofta har de produkter som passar just detta material i just den form som det är på den produkten. För kom ihåg att det inte är lämpligt att använda skinnrengöringsmedel på jackor som är tänkta för soffor osv. Hur skinnet har bearbetats speglar sig även i hur man ska ta hand om det.

Hjälp med fläcken – Kemtvätt är ett mycket bra sätt att bekämpa fläckar. Däremot är det än så länge få som tänker på detta om man inte använt sig av kemtvätt tidigare. Men det börjar bli allt mer vanligt. Idag är det väldigt vanligt med att få hjälp med hushållssysslor som hemstädning, barnpassning och matleverans. Det blir även vanligare med att anlita företag för tvätt. Det har gjort att flera företag som har kemtvätt även erbjuder ”enklare” tvättjänster.

Är man osäker på om produkten ska tvättas i kemtvätt eller i vanlig tvättmaskin så är det bästa sättet att lämna in den så får företaget avgöra. Trots allt är det proffs som jobbar med tvätt och fläckar hela dagarna.